Kåja kraftverk skrinlegges

9. des 2014

Planene for utbyggingen av Kåja kraftverk i Gudbrandsdalslågen på Vinstra skrinlegges

Styrene i Eidsiva Vannkraft og Gudbrandsdal Energi har vedtatt at planene for utbyggingen av Kåja kraftverk i Gudbrandsdalslågen på Vinstra skrinlegges. Årsaken er at de lave prognosene for kraftprisen i årene som kommer og økte utbyggingskostnader gjør prosjektet ulønnsomt. 

Søknaden om konsesjon for bygging av Kåja kraftverk er til behandling i NVE. Kraftverket skulle etter planene ha produsert 140 GWh (millioner kilowattimer) fornybar energi. Utbygger har i løpet av høsten kvalitetssikret det økonomiske grunnlaget for utbyggingen i lys av utviklingen i kraftmarkedet og på leverandørsiden. De siste beregningene viser at utbyggingen ville koste rundt en milliard kroner. Dette gir en utbyggingskostnad på over 7 kroner for hver kilowattime årsproduksjon.

-Vi ser derfor at utbyggingskostnadene for Kåja kraftverk er for høye i forhold til de fremtidige inntektene kraftverket vi gi. De siste to-tre årene har kraftprisen vært lav i hele Europa, og vi går mot en situasjon der det forventes en økning av kraftproduksjonen i det nordiske kraftmarkedet. Det gjør at prognosene tilsier fortsatt lave kraftpriser i mange år framover, sier direktør Oddleiv Sæle i Eidsiva Vannkraft.

-Dermed har vi ikke noe annet valg enn å skrinlegge prosjektet. Det beklager vi, fordi Kåja er et kraftutbyggingsprosjekt som både kunne bidratt til en ønsket utvikling av mer fornybar produksjon, samtidig som det ville gitt betydelige positive effekter i forhold til regional verdiskaping og utvikling, sier Sæle.

Prosjektet er eid av Eidsiva Vannkraft (60 prosent) og Gudbrandsdal Energi (40 prosent). 

-Realitetene er slik at ingen kan gjennomføre kraftutbygginger som ikke er lønnsomme innenfor den horisonten vi ser foran oss, sier administrerende direktør Bjarne Slapgard i Gudbrandsdal Energi. 

-Da konsesjonssøknaden ble sendt NVE var forventningene til kraftprisens utvikling langt høyere enn i dag og vi hadde sterk tro på at dette var et bærekraftig prosjekt. Fortsatt lav etterspørsel etter elektrisk energi i Europa og stor produksjon av fornybar energi i Norden gjør at dette ikke har slått til. 

-De langsiktig lave prognosene for kraftprisen kombinert med oppdaterte beregninger av kostnadene for utbyggingen har gjort at begge eierselskapene har vedtatt å skrinlegge prosjektet, sier Slapgard.

Kontakt:
Oddleiv Sæle, direktør Eidsiva Vannkraft AS, mobil 901 89 388
Bjarne Slapgard, adm. direktør Gudbrandsdal Energi AS, mobil 900 22 315