Varde Investeringslaug ble etablert i 2022 med et mål om å skape vekst og arbeidsplasser i Gudbrandsdalen gjennom aktivt eierskap, kapital og kunnskap. Ambisjonen er å gjøre dalen attraktiv og levende, samtidig som man driver bærekraftig. De skal være en bidragsyter til utvikling og fart i perioden de er inne som eiere i selskap.
Tre år etter oppstarten fikk vi en oppdatering fra konsernleder i Gudbrandsdal Energi-konsernet Per Oluf Solbraa og daglig leder i Varde Investeringslaug Hanne Maren Kristensen.
Ideen til Varde kom gjennom prosjektet Krafttak for grønn vekst, som avdekket behovet for risikokapital til oppstartsselskaper, innleder Solbraa som også er styreleder i Varde.
Dermed ble Varde etablert med eierne i Krafttak i ryggen- Gudbrandsdal Energi Holding AS, AS Eidefoss, Skjåk Energi AS, Sparebank 1 Gudbrandsdal og Sparebank 1 Lom og Skjåk.
Rasjonale for å etablere Varde hadde utgangspunkt i vår samfunnsoppgave i å skape vekst og utvikling i regionen med Varde som virkemiddel, fortsetter Solbraa med. Det er et fond med gode intensjoner. Hadde ikke Varde vært her, hadde vi heller ikke hørt om alt det bra som skjer i dalen.
Driveren vår er ikke bare avkastning. Det handler om å gjøre Gudbrandsdalen attraktivt, klare å skape noen spennende arbeidsplasser og at folk tenker at det er her det skjer, det går an å leve det gode liv og ha en spennende jobb, utdyper Kristensen.
Hvordan jobber Varde mot disse målene?
Varde investerer i nyetableringer, men også i godt etablerte selskap som er klare for å ta det neste steget. De eneste kriteriene vi setter er at virksomheten må være i Gudbrandsdalen og at man må kunne skalere i egen region eller ut i andre regioner. Med Varde på laget får du en samarbeidspartner som har alle interesser av at du skal gjøre det godt. Vi er aktive, deler nettverk og kompetanse og jobber dag for dag mot de store målene i hvert enkelt selskap, kan Kristensen fortelle.
I tillegg forteller hun at Varde har begynt med et “klimakompass” for å kartlegge klima- og miljøavtrykk for å hjelpe selskapene med å legge planer for bærekraftskrav som kommer.
Har Varde Investeringslaug lyktes?
Varde er et ungt selskap og det er for tidlig å si om det har lyktes, poengterer både Solbraa og Kristensen.
Vi håper at noen av investeringene går bra slik at vi kan sette penger tilbake igjen i fondet og fortsette å investere i flere spennende selskaper i Gudbrandsdalen på lang sikt. Det er det store målet, legger Kristensen til.
Likevel trekker de begge frem mye positivt og viktige steg i riktig retning, som å ha skapt tryggere arbeidsplasser, investert i en håndfull selskaper allerede og at flere og flere bedrifter viser interesse.
Varde har mange spennende prosjekter på gang, men det er alltid plass til flere vil Kristensen legge til. Hun legger vekt på at det skal være lavterskel å ta kontakt.
Ingen er best til alt alene. Skal du starte noe eget, er det viktig å være flere og bruke apparatet og ressursene man har rundt seg klokt. Når du har fått noe oppe og stå og er klar for å hoppe, da kan du ringe meg, avslutter Kristensen.
Vi ser frem til å følge med på utviklingen!
Les mer om hvordan Varde Investeringslaug jobber på hjemmesiden deres.