Gudbrandsdal Energi Fornybar om solkraftprosjekter

4. apr 2025

Jarle Pedersen er sivilingeniør og vår eneste ansatt i Gudbrandsdal Energi Fornybar AS. Her jobber han med solkraft og oppfølging av vannkraftverkene våre. Vi har tatt en prat med han på teststasjonen for sol i Gålå. Teststasjonen er et samarbeid mellom Gudbrandsdal Energi Fornybar, Skåbu Tradisjonsbygg og Gålå Eiendom.

Teststasjonen består av måleinstrumenter og solcellepaneler i ulike retninger. Her forsker vi på hvilken retning som er best og hvilken påvirkning snøen og vind har blant annet, innleder Pedersen.

Pedersen kan også fortelle at teststasjonen foreløpig har gode resultater. Blant annet at snøen reflekterer mye sollys og at strømproduksjonen er mer effektiv når det er kaldere ute. Forskningsprosjektet vil bli avsluttet om ett års tid.  

Pedersen jobber også tett på Innlandet Fornybar AS som er et samarbeid mellom Gudbrandsdal Energi Fornybar AS, AS Eidefoss og Nord-Østerdal Kraftlag SA. Sammen satser de på solkraftutbygging i Innlandet og har fått to av de første konsesjonene på solkraft som er blitt gitt i Norge.  

For tiden er Innlandet Fornybar opptatt med solprosjektet Måna i Alvdal som skal bygges til sommeren. Detaljplanen er nylig godkjent, og alt ligger til rette for at byggingen kan starte. I tillegg har de fått konsesjon på Kile i Sør-Fron, men dette prosjektet er foreløpig utsatt til de har fått læring fra Måna kan Pedersen fortelle.  

Med lokaleid solkraftselskap sikrer de at verdiene og verdiskapning skjer og blir værende lokalt står det på nettsidene til Innlandet Fornybar.  

Hvordan legger dere til rette for lokal verdiskapning og arbeidsplasser? 

Vi har skilt grunnarbeidskontrakten fra kraftverkskontrakten, noe som gjør det lettere for lokale entreprenører å by på anleggsarbeidet. Vi ønsker også at totalentreprenøren viser til hvor stor andel lokal arbeidskraft de bruker, og at de faktisk er med å bygge opp en verdikjede i Norge på det her. Ønsket vårt er at dette skal bli en industri som kan bidra til arbeidsplasser i Norge, og at vi bygger opp kompetanse på det her, svarer Pedersen.

Hvordan tar dere hensyn til bærekraft? 

Med tanke på miljøhensyn unngår vi områder med store naturverdier. Vi prioriterer områder med liten konflikt og liten alternativ verdi, som for eksempel en nedlagt revefarm som er tilfellet på Kile. I tillegg er panelene enkle å resirkulere da de i hovedsak består av glass og aluminium. Sintef forsker på hvordan resirkuleringsgraden kan økes for de andre komponentene. Når det gjelder etisk produksjon sørger vi for å ikke kjøpe paneler som er produsert i Xinjiang som er et område i Kina assosiert med tvangsarbeid og dårlige arbeidsforhold, forteller Pedersen.  

Hva vil solkraft ha å si for energimiksen i Norge? 

Per i dag utgjør solkraft rundt 0,2% av strømproduksjonen i Norge. Norge har behov for mye mer energi for å nå klimamålene vi har satt oss, i tillegg til å opprettholde nok kraft til ny og eksisterende industri. Siden vi har mye regulerbar vannkraft, har vi et system som er godt rigget for å ta imot solkraft. Solkraft er mer fleksibelt og lettere å bygge ut enn vind for eksempel, siden solkraft kan benytte arealer med lavere alternativverdi. Solkraft er en av energiformene med størst potensiale for rask utbygging, avslutter Pedersen.  

Gudbrandsdal Energi Fornybar AS er et heleid datterselskap av Gudbrandsdal Energi Holding AS. Formålet er å bygge, eie og drive anlegg for produksjon av fornybar energi og investere i selskap med tilhørende virksomhet. 

Gudbrandsdal Energi Fornybar AS eier 33,3% av Innlandet Fornybar AS.